Wyszukiwanie zaawansowane

YAMAHA-TZR.EU

Przejdź do treści

• Strona główna
    Zobacz swoje posty
    Medale
  • FAQ
  • Shoutbox
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

• Strona główna ‹ Yamaha TZR ‹ Zrób to sam
  • Widok do druku

• Reklama

Wymiana sprzegla

Wyślij odpowiedź
45 posty(ów) • Strona 1 z 2 • 1, 2

Wymiana sprzegla

Postprzez Chomik007 05 Kwi 2009 08:22

Wczoraj przyszlo mi sprzeglo bo stare to slizgalo mi sie nawet przy redukcji pod gorke.
niestety zdjec nie mam bo nie mialem jak zrobic ubabrany po lokcie w oleju i plynie chlodniczym.

gdy rozbierzemy owiewki to potrzebne nam beda nastepujace narzedzia
Potrzebne rzeczy:
-klucze imbusowe
-klucze nasadkowe albo inne o numerach 10, 8 i 19
-srubokret krzyzakowy

Wiec tak sciagamy owiewki przednie i mamy dostep do silnika jesli jest brudny proponuje umyc zeby zaden syf sie nam do silnika nie dostal. Potem spuszczamy plyn chlodniczy w tym celu odkrecamy srubki zaznaczone na zielono(srube przy chlodnicy nalezy odkrecic tez z drugiej strony) podstawcie sobie jakas szeroka miske bo ja mialem doniczke xD i byla za waska bo leci z tego jak z kranu i to w rozne strony. jak juz zrobicie teoretycznie mozecie zlewac stary olej i rozkrecac. ja jeszcze dla swietego spokoju odpialem sobie olej do mieszanki (nie wiedzialem co trzeba bo robilem to "na waleta") jak stary olej zlewamy to kazdy wie. odkrecamy tylko te srobki ktore zaznaczone sa na niebiesko. podstawiamy sobie miske bo wyleje sie nam resztka plynu chlodniczego oleju jesli zdjelismy juz dekiel przed nami ukarze sie obraz po prawej zebatki po lewej zebatki xD a na srodku bedzie sprzeglo ;) najpierw odkrecamy nakretke na sprzegle kluczem 19 w taki sposob ze wbijamy pierwszy bieg i naciskamy tylni hamulec. potem juz mozemy z powrotem wbic luz. Gdy odkrecimy juz nakretke zostana nam 4 sruby trzymajace sprezyny dosciskajace sprzeglo. odkrecamy je zdejmujemy i mamy dostep do tarczy sprzegla po zdjeciu oslony. zdejmujemy je (moje nadawaly sie jedynie do przybicia na sciane jako zdobycz wojenna xD) tarcz sciernych jest 5 a tych metalowych 3 nakladamy je na przemian zaczynajac od sciernych (nie wiem jak jest ze srednica u mnie wszystkie byly takie same jak mierzylem) wszystkie najpierw wszystko moczymy w oleju i zakladamy. potem ta nakladke oslone zakladamy strzalka na tej oslonie powinna byc taka strzalka montujemy ja do dolu. nakladamy nowe sprzezyny i starymi srobkami zakrecamy. zakrecamy tez nakretke na klucz 19 i wymienilismy sprzeglo. Nakladamy dekiel ostroznie nie walac w nic bo tam sa zebatki plasikowe zeby ich nie polamac. zakrecamy wszystko i mamy gotowe. nakladamy przewod od plynu chlodniczego zakrecamy nalewamy plunu do chlodnicy, oleju do przekladni w moim przypadku podlaczamy zbiornik oleju do mieszanki i mozemy odpalac ;) nie chwile pochodzi z 5-10 min potem mozemy go troszke podkrecic na obrotach do 7-8 gasimy czekamy z 5-10 min sprawdzamy czy sa ubytki w plynie chlodniczym dolewamy zakrecamy i mamy zrobione ;) teraz jeszcze regulacja linki przy silniku jak i klamce sprzegla zanim sprzeglo zacznie lapac powinno byc z 5 minimetrow luzu zeby na puszczonej klamce sprzeglo nam nie lapalo i zeby go nie spalic podczas jazdy. do tego najlepsza jest jazda. sprawdzamy sobie to najlepiej podczas jazdy. gdy ustawimy zakrecamy owiewki i mozemy z duma przyznac ze mamy wymienione sprzeglo :)

Przy okazji obalam mit jesli chodzi o olej :) zawsze jezdzilem na oleju sae 10-w30 przed rozkreceniem starego sprzegla zalalem ten olej i wlalem przekladniowy 75-w140 przejechalem sie i musze powiedziec ze lepiej lapalo. wiec jesli macie problem ze sprzeglem to nalezy je albo wymienic albo jesli nie chcecie inwestowac to zalac olejem 75-w140. jak komus sie przyda to wiecie :)
Załączniki
silnik.jpg
porzyczylem zdjecie z topu o wymianie oleju :)
Chomik007

Miejscowość: Wieliczka
  • Strona WWW

Reklama

Postprzez GT 05 Kwi 2009 08:56

przykleiłem i przeniosłem do 'zrob to sam'
Awatar użytkownika
GT
Zasłużony

Miejscowość: Słupno k/Warszawy
  • Strona WWW

Postprzez Chomik007 05 Kwi 2009 09:13

dzieki :)
Chomik007

• Strona WWW

Postprzez .kniFeK 26 Kwi 2009 15:32

dzieki.. dobre.. ale fotki by sie przydały.. :(
Moja yamaszka --> http://yamaha-tzr.eu/forum/viewtopic.php?p=19923#19923

http://polskajazda.pl/?a=motors&opcja=d ... daj_ulub=1
Awatar użytkownika
.kniFeK

Miejscowość: Norwegia
  • Strona WWW

Postprzez Chomik007 27 Kwi 2009 18:15

nie chcialo mi sie za kazdym razem babrac i czyscic rece by strzelic fotke a akurat bylem sam w domu...
Chomik007

• Strona WWW

Postprzez KOWAL63AMG 20 Mar 2010 16:46

Mam pytanie. Napisałeś "tarcz sciernych jest 5 a tych metalowych 3 nakladamy je na przemian zaczynajac od sciernych"

Więc jak je nałożyć na przemian jak metalowe są tylko 3? 2 ścierne będą musiały być obok siebie? Jak ktoś wymieniał to niech napisze, bo mam moto rozebrane a jutro chciałbym złożyć już..
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TZR,50/87119
Awatar użytkownika
KOWAL63AMG

Miejscowość: Żyrardów
  • Strona WWW

Postprzez Kwiato 20 Mar 2010 22:22

scierna, metalowa, scierna, metalowa, scierna, metalowa, scierna
Kwiato

Miejscowość: Pionki
  • Strona WWW

Postprzez KOWAL63AMG 21 Mar 2010 09:13

Czyli używamy tylko 4 ściernych?? Pytam sie tak bo słyszałem już wiele historii, a nie chce czegoś spierniczyć. Dodam, że mam MBK X-power z 2004r
Awatar użytkownika
KOWAL63AMG

• Strona WWW

Postprzez Kwiato 21 Mar 2010 10:57

Ja kupilem komplet stage6.
mialem 4ry przekladki i 5 tarcz
jesli np przylozysz ten dekielek na 4-rech tarczach, i nie bedzie szans zeby lapalo, to wez jedna przekladke z seryjnych i wloz do tych... :roll:
Kwiato

Miejscowość: Pionki
  • Strona WWW

Postprzez BartekTzr 21 Mar 2010 11:11

Mam do wyboru dwie firmy tarcz sprzegla
NHC i EBC.
Ktore lepsze?
Cagiva Mito na sell! :)
Awatar użytkownika
BartekTzr

Miejscowość: Kraków
Medale: 1
Brąz (1)
  • Strona WWW

Postprzez patryktzr 21 Mar 2010 14:48

Ja bym brał EBC!
Awatar użytkownika
patryktzr
Okres Próbny

Miejscowość: Warszawa
Srebro (1)
  • Strona WWW

Postprzez BartekTzr 21 Mar 2010 19:28

Masz jakies uzasadnienie czemu bys bral ebc a nie nhc?
Awatar użytkownika
BartekTzr

Brąz (1)
  • Strona WWW

Postprzez KOWAL63AMG 22 Mar 2010 21:18

Jak ma ktoś do sprzedania 1 metalową przekładkę to niech pisze na priv!!
Awatar użytkownika
KOWAL63AMG

• Strona WWW

Postprzez BartekTzr 18 Kwi 2010 10:00

Jakby ktos chcial to mam fotke po sciagnieciu prawego dekla.
Image
Awatar użytkownika
BartekTzr

Brąz (1)
  • Strona WWW

Re: Wymiana sprzegla

Postprzez kochamTZRki 23 Sie 2012 11:05

Wielkie sory za odkopanie tematu , ale to najlepsze miejsce na to pytanie
- jak dokręcić śruby ze sprężynami ?? ( coś w stylu : do oporu a później ile obrotów w drugą stronę )
kochamTZRki

Postprzez mlody1432 23 Sie 2012 11:12

Śruby mają być wkręcone do końca. Pod żadnym pozorem nie wykręcaj ich o x obrotów od pełnego dokręcenia.
Remonty, regulację - silnika Minarelli AM LC oraz diagnostyka układów elektronicznych w pojazdach z tą jednostką na terenie województwa świętokrzyskiego.
mlody1432
Moderator

Postprzez kochamTZRki 23 Sie 2012 11:17

ok , dzięki
kochamTZRki

Postprzez szymxlodz 24 Sie 2012 20:15

w niedzielę będę wymieniał sprzęgło to zrobie fotki jak to u mnie wygląda :)
Image
szymxlodz

Postprzez kochamTZRki 01 Wrz 2012 10:59

to wrzuć wreszcie te fotki :roll:
kochamTZRki

Postprzez szymxlodz 01 Wrz 2012 11:26

kochamTZRki napisał(a):to wrzuć wreszcie te fotki :roll:

zrobiłbym to gdyby nie to, że zamówiłem tarcze w poniedziałek, i nie doszły do mnie do dziś...
Image
szymxlodz

Postprzez kochamTZRki 03 Wrz 2012 12:58

zamówiłeś tarcze w tej samej aukcji co ja , tyle że dzień później ( to a...8 to ja :P) . Ja też jeszcze czekam , dzisiaj tam dzwoniłem i koleś powiedział że wysłał w dzień po zamówieniu i że musiały na poczcie utknąć . Jak moje przyjdą to dam znać ( prawdopodobnie będą dzień przed twoimi )
kochamTZRki

Postprzez szymxlodz 03 Wrz 2012 18:14

kochamTZRki napisał(a):zamówiłeś tarcze w tej samej aukcji co ja , tyle że dzień później ( to a...8 to ja :P) . Ja też jeszcze czekam , dzisiaj tam dzwoniłem i koleś powiedział że wysłał w dzień po zamówieniu i że musiały na poczcie utknąć . Jak moje przyjdą to dam znać ( prawdopodobnie będą dzień przed twoimi )

No ja już je posiadłem, ale huhuhu jak się musiałem narobić. Pojechałem na 3 oddziały poczty w Łodzi i zrobiłem chyba z 50km cbr125 kolegi na szukaniu tych tarcz ale mam :) Zaraz biorę się za robotę jak dobrze pójdzie bo kombinuje klucze nasadowe. A i takie pytanie jest tu na forum ktoś z Łodzi, żeby zaprezentował mi swoją tzr bo mam takie pytania co do silnika chciałbym zobaczyć jak to wszystko u innych wygląda :D
Image
szymxlodz

Postprzez kochamTZRki 03 Wrz 2012 20:31

Dzisiaj listonosz sobie o mnie przypomniał :P mam ale tylko papierek że są do odbioru a najlepsze że dostałem go wraz z tank padem SportSmart (tą próbką za free i z potwierdzeniem założenia konta na allegro :p teraz czekam na twoje fotki i się za to biorę :-D
kochamTZRki

Postprzez szymxlodz 03 Wrz 2012 22:17

kochamTZRki napisał(a):Dzisiaj listonosz sobie o mnie przypomniał :P mam ale tylko papierek że są do odbioru a najlepsze że dostałem go wraz z tank padem SportSmart (tą próbką za free i z potwierdzeniem założenia konta na allegro :p teraz czekam na twoje fotki i się za to biorę :-D

oj, przykro mi zrobiłem tylko jedną fotkę, podczas zdejmowania całego tego sprzęgła rozwaliłem bęben i urwałem to w co wkręca się śrubki z sprężynami i okazało się, że nie mam zębatek na 3 a na 1 są trzy ząbki wyłamane... teraz muszę zaprowadzić tzr do jakiegoś mechanika i kompletny remont skrzyni.. fotkę za moment wstawię ;/
Image
szymxlodz

Postprzez szymxlodz 03 Wrz 2012 22:26

szymxlodz napisał(a):
kochamTZRki napisał(a):Dzisiaj listonosz sobie o mnie przypomniał :P mam ale tylko papierek że są do odbioru a najlepsze że dostałem go wraz z tank padem SportSmart (tą próbką za free i z potwierdzeniem założenia konta na allegro :p teraz czekam na twoje fotki i się za to biorę :-D

oj, przykro mi zrobiłem tylko jedną fotkę, podczas zdejmowania całego tego sprzęgła rozwaliłem bęben i urwałem to w co wkręca się śrubki z sprężynami i okazało się, że nie mam zębatek na 3 a na 1 są trzy ząbki wyłamane... teraz muszę zaprowadzić tzr do jakiegoś mechanika i kompletny remont skrzyni.. fotkę za moment wstawię ;/

http://imageshack.us/photo/my-images/155/dsc0042fo.jpg/

oto ta fotka, nie trzeba nic tam oznaczać bo chłopak piszący poradnik wszystko ładnie opisał i po fotce skumasz jak to robić, ogolnie rzecz prosta jak [jestem niewychowanym typem] tylko nic nie ubrudzić i nie po gubić śrubek :)
Image
szymxlodz

Następna

Wyślij odpowiedź
45 posty(ów) • Strona 1 z 2 • 1, 2

Wróć do Zrób to sam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

• Strona główna
  • Zespół • Usuń ciasteczka forum • Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina